Nuffnang Code

Tuesday, November 12, 2013

ABC123

Salam. Hari ni nk post stu entri yang berat. , ini bkenaan dengan PPSMI,, stand of pengajaran dan pembelajaran sains dan matematik dalam bahasa inggeris yawww.. 

*bila baca tolong sampai habis yeee.

Isu ni da lapuk dan da kulat. Dan da mansuh da pon. Alhamdulilah. Dan harap terus. Kenapa aku sokong mansuh ya?

Walau yang mencetuskan PPSMI ni seorang yang aku salute. Dan my respect for him sangat tinggi dengan apa yang dia buat untuk ekonomi Malaysia.

Tapi aku tetap agree PPSMI mansuh. Hihi. Da lama da aku agree ok. Cuma macam biasa entrie postpone and slow. Biasa la blog pon blog budjet je kan.

* bila baca tolong sampai habis yeee.

Aku sokong mansuh sebab aku ta pandai english.

Aku sokong mansuh sebab aku nak pandai english matematik dan sains.
Aku nak anak2 aku pandai sume.  (wahhhh anak2).

Aku ingat masa standard and high school. 3 subjek yang paling mkantoikan adalah 3 subjek ini lah. English matematik dan sains.

Adakah kerana mahu pandai english kita korbankan 2 subjek lagi.

Ya. Aku bukan seorang guru. Aku tidak mengajar. Aku ta paham konsep mengajar tu seperti apa.

Tapi aku sedar aku sekolah di sk dan smk. Mak bapak aku cakap bahasa melayu kt uma. Dan in future anak aku pasti sama. Sebab taste aku lelaki melayu sahaja.

Aku ingat 3 subjek yang sangat senang fail ni semakin menyukarkan apabila d tukar2.

persoalannya apabila wujud PPSMI adakah semakin pandai subjek english nya? meningkat ke gred matematik dan sains nya? *mintak stastiknya plssss.

Aku sokong mansuh. Sebab aku rasional , kita akan mudah faham apa yang kita faham. Maksudnya.

Kita orang melayu. Kita cakap bahasa melayu. Apa benda yang d terangkan tentulah mudah kita faham dalam bahasa melayu juga.

Aku tahu. Aku ngaku. English itu jauh lebih penting dari bahasa kita. Sbb tu ramai kita support PPSMI.

Bagus kita sedar negara kita masih ta kuat jadi kena kuatkan. Kena pandai. Kena pandai english. Nanti nak comunicate susah. Nanti nak grab knowledge susah kalau ta pandai english. Kan. Kann.

Tapi adakah dengan wujudkan PPSMI?.

Kenapa bukan sejarah yang english? yelaaa alang2. biar btol2 pndai klau percaya cara PPSMI tepat.

Aku sokong PPSMI mansuh sebab aku rasa orang melayu lebih faham bahasa melayu.

Aku sokong PPSMI mansuh sebab aku yakin bahasa melayu boleh bawa diri kita maju.

Kita cuma berharap itu. Kita nak maju. Kita nak pandai. Itu je sebab wujud PPSMI.

Yang mudah kenapa susahkan. Lagi senang faham bahasa melayu kenapa nk bahasa inggeris kan matematik dgn sains.

Bahasa inggeris bahasa inggeris. Nk pandai buat subjek baru la. Literature , grammar semua tu kasik separate. Blajar kulit sampai isi english tu. Blajar smpai muntah. Haha. 

*malu la search kt google. Nak knowledge sains, matematik, ekonomi,  semua bahasa inggeris. Malu sebab kita baca sahaja. Tapi ta ada pon yang dari kita.

*malu rujukan kita semua english. siapa buat? omputih yang buat. Kita baca je la.  Ada yang kita buat. Biography boleh la buat bahasa melayu. Politik boleh la. Novel lambakan ada la. Pung pang pung pang. *cerita kdai kopi.

* malu la orang indon pon melambak bukukan knowledge ekonomi / sains/ sejarah/matematik lagi banyak dari kita. ;)

*malu la org kita lagi pandai baca dari explain .

*org cina pon ta nk bljar bhasa melayu. Tggl tanah melayu. Bahasa melayu pun ta reti.

* apa kita ada sebenarnya?

*ta apa aku lmbt post utk remind kenapa mansuh ada hikmah. Asl kita boleh grab menda baik dari apa yg gomen buat skrng.

*supaya anak2 kita nanti pandai2 dari kita. Insyllh. supaya ngara kita maju. Ank2 kita ta makan pasir sbb apa yang ada kat malaysia semua orang asing da makan.

*ok da kelaut. Bye

No comments:

Post a Comment