Nuffnang Code

Thursday, December 1, 2011

just make you highway,,


salam,, lama sudah tak berblogging. yups tiap masa bz. tp entri kali nih sbnrnya sangat special ok ! special untuk seorang sahabat baik yang memerlukkan jawapan bagi mengurangkan rasa ketakutan dan kerisauannya. for da honest,, aku ta suka bagi advice pasal luv someone,, bagi aku luv tuh pilihan kita, make it ways kita sendiri. aku taknak mempengaruhi orang nan kata2 aku. bagi aku tuh akan buat orang tuh more confuse n so on kan.. tp aku suka untuk katakan think twice nan every single things yang aku cakap. sebab aku memang serius, bila aku advice aku nak orang tuh faham apa yang patut dia faham. sebab aku memang adviser yang sangat serius,, haha.. tkut kan beb?
bila kau nak wat something tuh tolong fikir dulu,, apa yang kau nak? cam aku cakap ta kisah lah menda yang kau nak tuh menda yang jahat or baik.. make sure kau taw.

just make a example,, kau kena taw if kau nak relation nan orang apa yang kau mahu dari orang tuh. sama ada kau nak flirt n flirt atau kau mahu kawan sahaja atau kau nak luv dye.. kau boleh pilih yang mana2 pon janji kau mahu.. sebab kau yang akan letak kan komitment tuh juz fwen, or wuteva.

poin first kau kena taw apa yang kau nak ,, next example, janganlah jadi orang yang ta nak ada komitmen tapi once some tuh cari lain or apa2. kau jeles ta menentu, kau meroyan, menanges. tapi kau takde feelin jiwa pon. aku ase mesti kau sakit jiwa. sebab bagi aku sebenarnya kau cuma takleh tengok orang lain bahagia. or

kau tak sayang orang tuh sangat pon,, yang adooo. bila break nanges sebaldi,, sangat over. kalau dah agak2 umo da macam aku tuh jangan lah couple cam budak2.. sebab bukannya first time kau couple kan.. lg manyak dari aku.. harussss,, aku taw.

~ lelaki atau perempuan mungkin akan flirt atau tidak. dan bahagia cuma untuk orang yang berani..

simple,, ta kisah lah lelaki atau perempuan kalau nak curang tuh mana kita taw n taw kan.. dan kalau kau nak bahagia kau kena berani sebab kau takkn taw kan apa yang akan jadi later..

jadi nak atau taknak if kau nak bahagia kau kena amek risiko.


aku rasa kau ta payah risau sangat kalau pasal kemungkinan something bad happen yang disebabkan oleh partner kau buat hal. tapi kau patut risau kan pasal diri kau, hati kau. adakah hati kau akan tetap dan tidak berubah? kenapa kau mesti risau partner kau curang or tidak. kenapa kau ta risaukan diri kau. bila aku take relation yang serius, aku takkan fikirkan side orang tuh tapi aku akan fikirkan side aku. bagi aku hati manusia cepat berubah. sesaat pun boleh ubahnya. dari sayang jadi tak sayang. dari tak sayang jadi sayang.. kau pinjam nya. kau pinjam nya dari Allah s.w.t bila Allah tarik dan gantikan nan person yang lain mcm mna? adakah kau akan menyakitkan hati orang lain sedangkan semua salah kau?

kau kena tetapkan hati kau dengan pilihan kau

chenta tak pernah benarkan dan bagi kau reason tuh sakitkan hati orang lain dan buat orang lain suka2 kau.

dan dah banyak kali aku cakap jangan ulang kesalahan yang sama banyak kali. aku memang stereotype ,, tapi tuh lah buat aku jadi person yang berhati2. apa pun keputusan kau. tolong jangan ulang salah yang sama.


jangan cepat terkesan nan kata2

bf aku kata lidah tak bertulang dan aku cakap ya memang lidah ta bertulang dan sangat lembut. aku taknak compare pilihan kau nan pilihan aku sebab totally type kita beza kan. tapi juz to advise kau nak pilih someone to luv tuh. jangan cari yang pndai cakap je,, tapi tak pandai buat. jangan cakap pung pang pung pang. tp later pergi bodoh2 je. pergi bodoh2 takpe lagi jangan dye perbodohkan kau.

orang baik tak kan cakap dye baik.. kalau orang tuh kaya pon dye ta kan cakap. kalau dye cakap memang dye bodo lah.. kalau someone tuh chentakan kita dye takkn buat kita chentakan dye sebab hal2 lain.. kau kena taw jujur tuh tak letak pada kata2. walau kau harus percaya sebab orang tuh dah cakap kan. takkn nk tuduh orang tuh tipu. tapi cuma jangan pengang.

p/s : aku suka untuk katakan terima lah. jangan takut sebab nanti kau yang rugi. cuma jaga lah diri. jangan merosak kan dan jangan dirosak kan jiwa kau sendiri. tinggalkan sayang untuk diri sendiri, dan jangan juga menyakitkan orang dengan alasan sebab kau sayang diri kau jugaks. sebab nanty akhirnya kau yang nampak jahat. memang lah bila orang cakap,, kau bole kata ada aku kesah. tp betul ke kau akan tak kesah?n n one more thing, susa untuk tahu orang tuh jujur atau tak nan kita.. mungkin kita akan taw tapi akan amek masa atau mungkin kita takkn taw smpai bila2.. tapi kau kena taw diri kau,, jujur ke tak.. untuk kurangkan kemungkinan kau lakukan kesilapan. take it easy babe.. :)

1 comment:

  1. si dia pon pesan yg sama., :)
    x ambil rugi.. harap aku buat pilihan yg tepat..
    insya'allah.

    ReplyDelete